mail mij

reactie? pippelotje at yahoo punt com

Pagina's

25 april 2010

en we smockten ons een ongeluk.

Het Wolkske is in het bezit van een paar schone kleedjes van uit onzen tijd. Van de week droeg ze een handgesmockt exemplaar. Eigenlijk iets heel simpel.
Ik had eens zo'n elastische draad gekocht om dat smocken ooit eens te proberen en toen ik zag dat het modelleke zo simpel was, wou ik er echt aan beginnen. Maar hoe doede dat dan hé?
Alsof meisjesmama mijn gedachten las, maakte ze een van de meisjes een prachtig blauw smockkleedje én, nog veel belangrijker, deed ze der den uitleg en wat linkjes verniet bij.
Dus ik volgde wat van haar advies, en een beetje van daar ook, en maakte mezelf een proeflapke uit een restje kussensloop.
het kostte efkes tijd om de juiste steeklengte en druk en toestanden te vinden, maar ne keer het goed was, was't goed. Strijkijzer erover. Amai, da's bevredigend seg. Die elastieken draad krimpt dus echt heel schoon, en het smock-effect is dus instant. Zo hebben we het graag!

Ik wou niet direct een superstofke in stukken knippen, maar ik wou wel iets vrolijks. mijn proeflapkes zijn nogal .... euhm.... droevig te noemen. Dus werd het een nieuw stofke, al twijfelde ik wel wat. maar kom, gevonden in de Kwantum voor een paar eurokes de meter, daar kan ik nu niet voor sukkelen.
Maar goed, ik wou een vrolijk kleedje, maar dit is misschien at teveel van 't goede?
Ze staat in elk geval met felle kleurtjes.

Ik ben blij dat ik een proefversie maakte, want 't is wel gelukt, maar 't kan toch wel beter.
zo leerde ik:
- dat ge beter eerst uwen bovenste zoom zoomt voor ge uw smock onder het strijkijzer steekt, want anders krijgt ge die met geen mogelijkheid recht (ikke toch niet)
- dat ge alleen de eerste lijn schoon moet uittekenen, de rest kunt ge met uw presvoet (heet dat eigenlijk zo?). Veel gemakkelijker, vooral als ge, zoals ik, uw lange lat nergens kunt vinden en dus alles met zo'n klein dingske moet uittekenen.
- dat het echt héél belangrijk is om een soepel vallend katoentje te gebruiken. Het mijne is katoen, maar nogal aan de zware kant en dat resulteert in schone smock met daaronder een klok.
- dat ge uw bandjes niet per sé in de zoom moet steken, maar dat ge die ook netjes kunt afwerken en er nadien aan kunt zetten, als uw smock helemaal gekrompen is. Dat geeft minder kans op scheve bandjes.
- dat ge voor het draaien van uw bandjes echt wel best deze truc gebruikt, zeker om 23u30.


(haha, ik zie dat de krijtlijnen toch nog niet verdwenen zijn)
Morgen maak ik er nog eentje, 't is echt tof om te doen.
Foto met model is onderweg; maar het Wolkske slaapt nog altijd.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het een tof stofje, en smocken, dat staat ook nog op mijn agenda! Merci voor de tip van het katoen, want ik had al redelijk zware stof uitgekozen voor haar kleedje, maar dat gaan we dan nog even veranderen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hier ben ik dus ;o)
    echt een mooi kleedje! en helemaal niet te fel, het mag gerust vrolijk zijn hé! weerspiegelt het graag lachen van lotte!

    BeantwoordenVerwijderen